Половината от субсидиите, които България получава от годишно, отиват в сектора Земеделие. Но

...
Половината от субсидиите, които България получава от годишно, отиват в сектора Земеделие. Но
Коментари Харесай

Държавата да не гледа встрани от слона, съветва Тихомир Безлов за зърнарите

Половината от дотациите, които България получава от годишно, отиват в бранша Земеделие. Но казусът е систематичен и той няма да се оправи с предоставяне на помощ, нито със забрани за импорт. Това уточни социологът Тихомир Безлов в студиото на БТВ.

Той счита, че в даден миг ще се стигне до договаряния, но и е евентуално да се изчака да се види какъв е конфликтът действително и какъв брой хора ще изкарат протестиращите асоциации.

Не би трябвало страната да продължава на гледа настрана от слона - голямото уедряване на земеделска земя, което е почнало още с предприсъединителния интервал и фондове 2002 - 2003 година Именно европейските фондове дадоха опция да се окрупнят земите, и колкото и да се понижава прага за субсидиране (първо 300 хиляди, а в новия интервал и 100 хиляди евро), българският наедрял бизнес фиктивно се раздробява. И този развой стартира още при първия въвеждането на първия предел през 2015 година

" Това е искрено нелегално и това би трябвало да се преследва от българската страна. Целта е парите да отидат при дребните и междинните. " Самият Безлов е поставял казуса и пред ДФЗ, и пред други институции в България. Говорил е и пред ОЛАФ за това. Отговорът е бил на всички места - " политиците да се схванат ".

Големите зърнари затвориха инфраструктурата.

Безспорно обаче евтиното украинско зърно ще окаже напън.

84% от земята над 100 хка се държи от 1.5% притежатели, например в Полша този % на централизация е 21%. По-висок % от нас са Словакия и Чехия, само че при тях съсредоточената земя е в кооперативи.

Така че казусът е систематичен и той се корени още в унищожаването на отглеждането на животни.

С тази тези преди Безлов в изявление за предаването " 120 минути " излезе и зърнопроизводителят Светослав Илчовски, който самият съобщи, че държи към 1 млн. дка. Илчовски няма да взе участие в митинга на следващия ден и във вторник. Този митинг е трябвало да се състои доста по-рано - поради животните.

Проблемът съгласно него се дължи на операция, а американските отчети за свръхпроизводство са манипулирани. Няма нищо такова - този слънчоглед просто го няма. Слънчогледа е неборсова просвета, сега е манипулирана неговата цена - дава се, че има свръхпроизводство на слънчоглед, а в действителност няма.

В момента в земеделието има един балон, а сътрудниците му, които стачкуват,  " просто не са си създали сметката ", съгласно Илчовски. Заяви и че те са подведени " от някогашния сегашен министър председател, който им споделил да продават, че идва по-евтиното от Украйна ".

Бизнесменът Светослав Илчовски стана прочут по време на 26-то Народно заседание, когато упрекна притежателя на компанията " Градус "  Иван Ангелов за ходатайство за рекет от страна на държавното управление на ГЕРБ и персонално от името на премиера Бойко Борисов.

От образуваната тогава Временна парламентарна комисия за проверка на ръководствата през последните 10 години начело с Мая Манолова направиха няколко съвещания и оповестиха, че ще предадат всички документи на разнообразни институции, в това число и прокуратурата. Няма информация до този миг да има придвижване в каквато и да е посока по проблема. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР